Uitvaartverzorging Erik van Zoest

Uitvaartmogelijkheden - Rouwvervoer en Dragen van de Kist

Er zijn geen wettelijke verplichtingen aan de vorm van het vervoer van overledenen. Alleen dat de persoon aan het zicht onttrokken moet zijn met een kist of enig ander omhulsel. Als u dat met een eigen auto of paard en wagen wilt doen is dat gewoon toegestaan. Hieronder volgen voorbeelden van de diversiteit in mogelijkheden.

Zwarte Rouwauto Cadillac

Zwarte Rouwauto Lincoln

Loopkoets

Diverse Voorbeelden

Dragen

Het dragen van de kist kan gebeuren door familie, vrienden, buren, collega’s of medewerkers van de uitvaartverzorging. Een combinatie wordt ook gedaan. Het heeft te maken met de wensen van de overledene, nabestaanden en of de gevraagde mensen willen dragen.

 

De overledene kan bijvoorbeeld vanuit huis of rouwcentrum gedragen worden door familie en daarna nemen dragers van de uitvaartverzorging het over. Bij een crematorium is de gelegenheid om zelf te begeleiden er ook. Op een begraafplaats wordt regelmatig een rijdende baar gebruikt, maar dragen op de schouders wordt ook steeds meer gedaan.

 

Tegenwoordig is er ook steeds meer keuze bij het inhuren van dragers. Zo kun je kiezen of degene die de kist dragen man of vrouw zijn. Ook de kleding die ze dragen is uit te kiezen. Zo kunt u kiezen tussen zwart, grijs en ‘casual’. Bij deze laatste keuze hebben de dragers een spijkerbroek en lichtbruine jas aan. Verder kunt u kiezen of de dragers wel of geen hoed op zetten en wel of niet de kist op de schouders dragen. 

Scroll naar boven