Uitvaartverzorging Erik van Zoest

De Rouwkaart en Advertentie

De rouwkaart straalt een bepaalde levenswijze of gevoel uit. Dit kan door de kleurkeuze van de rand of kader in zwart, grijs of paars op de kaart. Maar ook een kaart met een opdruk van rozen, landschappen, voetstappen, foto van de overledene, woonhuis of lievelingsplek geven een zeer persoonlijk toon. Een religieus teken, logo of hobby uitbeelding kan een (belangrijk) deel van het leven aangeven.

 

Gebruikte papiersoorten zijn gehamerd, Oudhollands geschept of glad papier. Hierop kunnen randen of kaders zijn aangebracht. Na het moment van overlijden reiken wij de nabestaanden een boek aan waarin zij kunnen kijken wat zij mooi vinden of wat bij de overledene past. Zodra de tekst en opmaak van de rouwkaart bekend is komt er eerst een proefdruk. Deze wordt aan de nabestaanden getoond en indien nodig aangepast totdat er een definitieve versie is die verstuurd zal worden. 

 

Naast, of in plaats van, de rouwkaart worden geregeld advertenties geplaatst. De tekst komt vaak overeen met de tekst van de kaart. Dit is geen verplichting. Als er veel namen zijn kan dit, net zoals op de rouwkaart zelf, samengevat worden in kinderen en kleinkinderen of bijvoorbeeld neven en nichten om de kosten van de advertentie te beperken. Ook kan een adres weggelaten worden om mensen van het dievengilde op afstand te houden. In de advertentie kan ook de toevoeging en verontschuldiging dat mensen misschien geen kaart hebben ontvangen door de situatie. Het gebeurd ook dat de rouwkaart en/of advertentie pas komt na de uitvaart. In dat geval gaat het om een kennisgeving van het overlijden.

Scroll naar boven