Uitvaart mogelijkheden – Rouwvervoer en dragen van de kist

Voor het vervoer en dragen van de overledene zijn meerdere mogelijkheden. Je merkt dat gebruiken hiervoor per streek verschillen, maar dat neemt uiteraard niet weg dat gebruiken overgenomen kunnen worden.

Rouwvervoer

De witte of grijze auto en de koets zijn de bekendste alternatieven ten opzichte van de zwarte rouwauto. Onbekender, maar ook mogelijk is een bus, waarin nabestaanden bij de overledene blijven en zo naar de verschillende plaatsen rijden of een motor met zijspan van Harley Davidson of een fiets. Een eigen invulling zoals vrachtwagen, eigen auto, boot of platte wagen maakt de laatste tocht ook heel persoonlijk.

De kleur van de rouwauto stopt tegenwoordig niet bij zwart, grijs of wit. Alle kleuren zijn te verzorgen; blauw, groen, rood, oranje en ga zo maar door. Mocht u een bepaalde voorkeur hebben, geef dit aan, bijvoorbeeld in een wilsbeschikking.

Via deze link kunt u alle vormen van rouwvervoer in beeld bekijken.

 

 

 

 

Dragen

Het dragen van de kist kan gebeuren door familie, vrienden, buren, collega’s of medewerkers van mijn uitvaartverzorging. Een combinatie wordt ook gedaan. Het heeft te maken met de wensen van de overledene, nabestaanden en of de gevraagde mensen willen dragen.

 

 

 

 

 

De overledene kan bijvoorbeeld vanuit huis of rouwcentrum gedragen worden door familie en daarna nemen dragers van de uitvaartverzorging het over. Bij een crematorium is de gelegenheid om zelf te begeleiden er ook.

Op een begraafplaats wordt regelmatig een rijdende baar gebruikt, maar dragen op de schouders wordt ook steeds meer gedaan.

<<Terug naar Uitvaart mogelijkheden