Uitvaart mogelijkheden – Graf- of crematiekist

Voor de kist zijn er verschillende mogelijkheden. Zoals fineerkisten, massieve kisten, luxe massieve kisten, rieten manden, een opbaarplank, of een speciale vorm. De kisten kunnen daarnaast in elke gewenste kleur geleverd worden, of u kunt zelf of uw nabestaanden de kist beschilderen. Voor kinderen geldt eigenlijk hetzelfde, maar daar zie je dat meer gekozen wordt voor een andere kleur en vormgeving dan bij volwassenen.

Veder is er variatie in grepen. Zoals messing, oud koperen en houten grepen, maar ook ringen, grepen over de hele lengte van de kist en grepen van touw worden gebruikt. Hieronder volgen de verschillende soorten kisten met een korte toelichting. Alle mogelijkheden zijn niet aan te geven. U kunt altijd bij mij informeren.

Fineer

Deze kist is gemaakt van spaanplaat met een fineerlaag. Dit is de meest gebruikte en eenvoudigste kist. De fineerlaag kan van verschillende houtsoorten zijn, zoals eiken of kersen. Ook beslag en deksel kunnen variëren. Het beslag kan van hout, metaal of touw zijn. De deksel kan vlak, enkel verhoogd, of dubbel verhoogd zijn.

Massief

Dit zijn duurzame kisten die gemiddeld twee keer zo duur zijn als de kisten van spaanplaat. De gebruikte houtsoorten zijn eiken, vuren, mahonie en kersen. Ook beslag en deksel kunnen variëren. Het beslag kan van hout, metaal of touw zijn. De deksel kan vlak, enkel verhoogd, of dubbel verhoogd zijn.

Luxe

Luxe kisten zijn massieve kisten die opgebouwd zijn uit panelen, verzwaarde hoeksteunen, luxe bekleding, kroondeksels, vaak lange grepen en extra grote plinten onderlangs. De gebruikte houtsoorten zijn eiken, vuren, mahonie en kersen.

Green Coffins

Om het milieu te ontzien zijn er ook ecologisch verantwoorde manden, waarbij de producent ook een eerlijke Faire Trade vergoeding krijgt. Hiervoor ben ik als Uitvaartverzorger Erik van Zoest aangesloten bij Green Coffins. Zowel voor begraven als cremeren kunnen deze manden gebruikt worden.

Overig

Een kist is geen verplichting. In de wet op de lijkbezorging staat het omschreven om een kist of enig ander omhulsel te gebruiken. Dit kan dus ook een opbaarplank of laken zijn. Een rieten mand is een andere mogelijkheid. Maar voor volwassenen is het zo dat er in de rieten mand een kist is gemaakt. Voor baby’s en kleine kinderen wordt de kist in de mand niet gebruikt.

Bekleding

Hierin is de keuze ook steeds groter. Satijn (mat of glanzend, strak of geplooid), katoen (gebleekt of ongebleekt, strak of geplooid), met capitonnering (luxe bekleding, die aandoet als een bed), theeroos (is iets geel getint) en champagnekleuren zijn beschikbaar. Maar ook patronen zoals bloemen of ruiten zijn in de kist te maken.

<<Terug naar Uitvaart mogelijkheden

Ga verder naar afbeeldingen van bekleding >>

Ga verder naar afbeeldingen van kisten>>