Resomeren, dé nieuwe vorm van Lijkbezorging?

Resomeren is een nieuwe vorm van lijkbezorging. Momenteel kennen we de opties om te begraven, te cremeren of jezelf beschikbaar te stellen aan de wetenschap, al wordt die laatste weinig gebruikt. Er kan dus op korte termijn een vierde optie bij gaan komen. Resomeren, ook wel ‘watercrematie’ genoemd. Uit onderzoek van TNO blijkt dat resomeren behoorlijk milieuvriendelijker is dan zowel begraven als cremeren.

Hoe werkt het?

Bij het resomeren wordt de overledene een hogedruk-cabine ingevoerd. Vervolgens wordt het proces in gang gezet. Hierbij wordt de cabine gevuld met water (ongeveer 95%) en een kleine hoeveelheid kaliumhydroxide (ongeveer 5%). Deze oplossing wordt verhit en tegelijkertijd wordt de druk in de cabine verhoogt zodat het water niet gaat koken. Na het proces, dat ongeveer 3 à 4 uur duurt, koelt de wateroplossing af. Nadat het proces is afgerond blijft er nog poeder en teren botten over. De botten en tanden, die ook overblijven bij een ‘gewone’ vuurcrematie, worden bij het resomeren vermalen tot een soort helder en schoon wit poeder. Dit oogt anders dan de donkergrijze as die overblijft na een vuurcrematie en kan dus gezien worden als ‘vriendelijker’. De overblijfselen in de vorm van het witte poeder krijgen de nabestaanden mee in een urn, net zoals na een crematie.

Voordelen van Resomeren

Allereerst is resomeren duurzamer dan zowel begraven als cremeren. Het effect op het milieu is zelfs nihil volgens onderzoekers van het TNO. Zo is er geen CO2 uitstoot en is er geen gas nodig. Daarnaast kunnen sieraden eventueel mee de cabine in en deze zullen er onbeschadigd weer uit komen. Ook implantaten zoals een pacemaker of een kunstheup kunnen mee de resomator in en worden na het proces gerecycled. Deze komen er namelijk onaangetast en steriel uit.

In beeld

Begin dit jaar, op 1 januari 2022, werd mensenrechtenactivist Desmond Tutu geresomeerd. Bent u benieuwd naar meer informatie hierover en het resomeren in het algemeen? Kijk dan de documentaire ”De Duurzame Dood” van de NPO terug door op de knop hieronder te drukken.

Is Resomeren al mogelijk?

Op dit moment is mensen resomeren nog niet toegestaan in Nederland, het resomeren van dieren wel. Om het resomeren van mensen te legaliseren is een wijziging in de Wet op de Lijkbezorging nodig. Ook de gezondheidsraad moet er goedkeuring voor geven, maar dit is al gebeurd in mei 2020. De nieuwe versie van de Wet op de Lijkbezorging wordt hoogstwaarschijnlijk eind 2022 of begin 2023 ingevoerd.

Bronnen

  • E.E.K., & Kok, H. J. G. (2011, augustus). Milieueffecten van verschillende uitvaarttechnieken (034.24026). TNO. https://www.uitvaart.nl/docs/20110812-DEF-Eindrapport-TNO-NED.pdf
  • Kremer, W. (2017, 22 mei). Dissolving the dead. BBC News. Geraadpleegd op 31 maart 2022, van https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/dissolving_the_dead
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2020, 17 november). Toelaatbaarheid nieuwe vormen van lijkbezorging. Advies | Gezondheidsraad. Geraadpleegd op 31 maart 2022, van https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2020/05/25/toelaatbaarheid-nieuwe-vormen-van-lijkbezorging
  • Topuitvaarten. (z.d.). Resomatie. Resomatie. Geraadpleegd op 31 maart 2022, van https://www.resomatie.nl/